Waarom orthomoleculaire voeding?

Met de naam van mijn praktijk Food is your Medicine verwijs ik naar de beroemde uitspraak van de Griekse geneesheer Hippocrates: "Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding". Bereikte Hippocrates daarom misschien de uitzonderlijke leeftijd van 90 jaar in de Klassieke Oudheid?

Preventie

Onze gezondheidszorg kost jaarlijks al miljarden en de toekomst ziet er somber uit. Gelukkig ontstaat er (noodgedwongen?) meer aandacht voor preventie van met name welvaartsaandoeningen als hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en overgewicht door verandering van voedingsgewoonten. Helaas vormt voeding maar een heel klein gedeelte van de opleiding van een arts. Uw huisarts kan u niets vertellen over hoe bijvoorbeeld rode rijstgist, omega 3 vetzuren en chroom uw cholestererol ook kunnen verlagen in plaats van statines die verschrikkelijke bijwerkingen hebben...

Op deze manier houdt de farmaceutische industrie zichzelf in stand. Onderzoek naar spotgoedkope voedingsstoffen met een genezende werking is nauwelijks interessant voor de industrie; er is namelijk geen patent op te krijgen en het levert onvoldoende omzet op. Het roer moet om! Er liggen als voorbeeld in het Amazone gebied nog ongeveer 300.000 planten en kruiden op onderzoek te wachten naar hun geneeskrachtige werking.

Natuurlijk, het is prachtig dat er levensreddende medicijnen als antibiotica en bloeddrukverlagers bestaan, maar het werkelijke medicijn is preventie door voeding, bewegen en voedingssupplementen. Hoe kan de golf van kanker, hart en vaatziekten, diabetes en depressie in onze Westerse maatschappij anders verklaard worden dan vanuit ons leef- en consumptie patroon? Als we jarenlang ons lichaam "uitdagen" met het gebruiken van onnatuurlijke producten slaat het op een dag terug. Het lichaam liegt namelijk nooit!


Food is your Medicine is voor mij vooral een missie om door middel van orthomoleculaire voedingsadviezen mijn medemensen te ondersteunen op hun weg naar prestaties of een betere gezondheid.

De kracht van orthomoleculaire voeding komt steeds vaker terug in de media:

  • Gevangenen vertonen minder agressief gedrag bij volwaardige voeding en extra vitaminen en mineralen.
  • Autisme spectrum stoornissen verbeteren bij vitamine B12 toediening.
  • Bejaarden energieker, vitaler en geestelijk alerter door vitaminen en mineralen suppletie.
  • Orthomoleculaire voeding op lange termijn even effectief als verboden doping middelen in de sport.
  • Vitamine D tekort leidt tot depressie, verminderde weerstand en speelt een belangrijke rol in de preventie van kanker.

Nog niet overtuigd van de kracht van orthomoleculaire voeding? Ik nodig u uit om "Een modern sprookje over de noodzaak van voedingssupplementen" te lezen!