Waarom?

Het verhaal van Vera en Victor Vitaal.

 

Een van de grootste strijdpunten die ik in mijn omgeving ontmoet, is de vraag of
voedingssupplementen werkelijk zinvol zijn. Aan de hand van het navolgende verhaal zal ik proberen duidelijkheid te scheppen in deze zich al tientallen jaren voortslepende discussie. Neemt u vooral voldoende tijd om deze uitgebreide tekst aandachtig te lezen! Een dag uit het leven van Victor Vitaal, de man die geen voedingssupplementen nodig heeft

Na een verkwikkende nachtrust van  precies 8  uur staat Victor op. Hij rekt zich uit en drinkt een glas versgeperste sinaasappelsap. Victor heeft geen haast want de route naar zijn werk is altijd file - vrij en als hij eens de trein neemt, rijdt deze precies op tijd en heeft hij bovendien een coupé voor zichzelf. Hij dekt een uitgebreide ontbijttafel met roggebrood, mueslibrood, natuurjams, zeer jonge kaas en karnemelk, alles van biologisch -dynamisch oorsprong. Samen met zijn vrouw Vera geniet hij van het ontbijt. Victor drinkt, na in alle rust het ontbijt genoten te hebben, een kopje kruidenthee. Voordat hij de auto instapt, ademt hij eens diep de schone ochtendlucht in.

Na een probleemloze reis arriveert Victor op zijn werkplek waar de chef en collega's van No Stress B.V hem joviaal begroeten. Vol energie en werklust neemt hij plaats achter de  stralingsvrije computer en start met het werk. Om kwart over tien geniet hij van een kopje cafeïnevrije koffie en fruit van biologisch - dynamische oorsprong zoals
de bedrijfskantine dit altijd aanbiedt. Het werk verloopt die ochtend bijzonder soepel en
fluitend begeeft onze Victor zich naar de lunch. Een waldkorn bol belegd met hüttenkäse,sla en tomaat is vandaag de lunch zoals Victor leest op het menubord aan het begin van de kantine. Vol smaak consumeert Victor de aangeboden lunch die afgesloten wordt met een glas sojamelk. Zoals altijd wandelt Victor na de lunch  in de tuin van No Stress B. V.

De middag glijdt voorbij en om drie uur drinkt Victor wat kruidenthee met een ongezoete mueslireep. Als plotseling z'n collega's opstaan, beseft Victor dat er helaas
weer een prachtige, vreugdevolle werkdag bij No Stress voorbij is! Na een uitgebreid
afscheid van z'n collega's rijdt Victor een rimpelloze autorit naar huis.

Thuis gekomen heeft Vera reeds een schaaltje rauwkost voor Victor klaargezet dat hij
in alle rust opeet. Nieuwsgierig tilt Victor de deksels van de pannen op; zilvervliesrijst
met broccoli en kalkoenvlees! Even later schuift Victor aan tafel om z'n lievelings - gerecht te eten. Na de kefir - yoghurt met muesli volgt een ontspannende avond bij de open haard en om tien uur sluiten Victor en Vera tevreden de ogen.

En ze leefden nog lang en gezond.

 

En dan nu de realiteit


Wie zich in het leven en voedingspatroon van Victor herkent, is gezegend. Helaas is de realiteit vaak  het omgekeerde van Victor's rimpelloze bestaan. Aan de hand van het verhaal van Victor zal ik duidelijk proberen te maken welke vitaminen en mineralen tekorten we door onze moderne leefwijze kunnen verwachten.

 

Nachtrust


Victor slaapt acht uur per nacht waardoor alle lichaamsystemen optimaal kunnen herstellen; veel mensen is dit niet gegeven ( bv jonge ouders ) waardoor een extra aanslag wordt gedaan op vrijwel alle vitaminen en mineralen die we binnen krijgen.

 

Ontbijt


Victor start met een glas verss geperst sinaasappelsap en een uitgebalanceerd biologisch -dynamisch ontbijt. Dit voedsel bevat nog alle voedingsstoffen en is vrij van gifstoffen.
Helaas bestaat ons ontbijt vaak uit koffie, wat goedkope koolhydraten in de vorm
van cornflakes, chocopasta etc. Dit gedenatureerde ontbijt bevat nauwelijks de ingrediënten voor een energieke dag. Koffie en de witte suikers uit bijvoorbeeld chocopasta verbruiken grote hoeveelheden mineralen en vitaminen B uit het lichaam zelf. Bovendien bevinden we ons vaak in tegenstelling tot Victor 's ochtends al in de hoogste versnelling waardoor stress - hormonen de opname van voedingsstoffen verhinderen ( en vetopslag vergroten )

 

Werk


Victor heeft een probleemloze reis naar het werk terwijl de realiteit bestaat uit files, vertragingen, overvolle treinen. Deze stressoren vergen meer vitamine B en C van het lichaam door de '' vecht / vlucht '' reactie die we dan ervaren ( maar we kunnen niet vluchten! ) Bovendien zorgt de luchtvervuiling in bijvoorbeeld de files voor een zware
aanslag op onze voorraad anti - oxidanten ( stoffen zoals de vitaminen A, C , E ) die ervoor zorgen dat de ingeademde gifstoffen onze lichaamsweefsel niet aantasten.

Bij No Stress B.V, Victor 's werkgever , wordt er gewerkt in een natuurlijk tempo en heerst er een collegiale sfeer. De realiteit is dat we ons bevinden  in een economie die een van de hoogste productiviteitscijfer per werknemer kent in Europa. Gevolg: werk is topsport geworden. Victor's cafeïnevrije koffie en fruit van biologisch - dynamische afkomst tijdens de ochtendpauze zouden dan ook passend zijn. In plaats hiervan wordt er veel koffie en thee gedronken met koek. Weer wordt de vitamine B en mineraal ( met name magnesium )  voorraad in het lichaam verder uitgeput. Bovendien raakt de bloedsuikerspiegel van slag waardoor er zeer grote schommelingen ontstaan in ons energieniveau.

 

Straling


De werkgever van Victor heeft maatregelen getroffen tegen straling uit de computer.
Veel apparatuur die we gebruiken zoals computers, mobiele telefoons en televisie
zijn stralingsbronnen. Deze straling kan zorgen voor de vorming van agressieve
chemische deeltjes in het lichaam zogenaamde "vrije radicalen". Deze deeltjes zijn onstabiel en proberen zich te stabiliseren door middel van ons lichaamsweefsel. Als dit gebeurt onstaan er kettingreacties die onze cellen en het genetisch materiaal beschadigen.
Men zou dit kunnen omschrijven als " verroesting " ( oxidatie ). Anti - oxidanten
als vitamine A, C, E en glutathion peroxidase kunnen de vrije radicalen ook stabiliseren
in plaats van het lichaamsweefsel. Bovendien is het raadzaam voor mensen die regelmatig met beeldschermen werken om extra vitamine A te gebruiken ter versterking  
van de oogfunctie.

Voeding


Zoals uit Victor's verhaal blijkt, is er in de bedrijfskantine van No Stress B.V volop
volwaardig voedsel voor handen. Helaas moeten wij het vaak doen met verarmd
pre - fab voedsel. Dit voedsel bevat weinig vitaminen en mineralen maar wel veel
lege caloriëen. Als we dit patroon ook thuis doortrekken dan ontwikkelen
we allerlei  klachten zoals:

 

-Vermoeidheid
-Overgewicht
-Darmklachten
-Huidaandoeningen ( acne )
-Depressie en innerlijke onrust

 

Bovenstaande lijst is onvolledig. Als we bij de dokter komen, zal deze onze dagelijkse voedingspatronen nooit onder de loep nemen. Nee, we krijgen een medicijn dat vaak nog
meer de vitamine en mineralenvoorraad uitput (voorbeeld: anti - depressiva en kalmeringsmiddelen  > vitamine B).

 

Tenslotte
Het moderne leven vergt een enorme energie en weerstand van ons gestel. Zoals hopelijk gebleken is uit het bovenstaande verhaal kunnen we bijna onmogelijk optimaal gezond blijven zonder aanpassingen te maken in ons voedingspatroon en voedingssupplementen te gebruiken.